Kamp og nestekjærlighet. Andakt av vikarprest Edgar Bostrøm

30.04.20

Kamp -- og nestekjærlighet.

1.mai ble annerledes i år. Mai, ja hele sommeren kommer sikkert til å bli annerledes også. Muslimene faster i en tid hvor det er ekstra vanskelig, ja nesten farlig for helsen deres. Er hele verden vendt på hodet?

Underlig nok, de fleste og mest påtrengende spørsmålene er egentlig de samme.

Behovet for å stå sammen i det vanskelige. Arbeiderbevegelsen, ja vi alle, har fremdeles en oppgave om rettferdig fordeling, og som vi ser enda tydeligere nå som vi ser hvor hensynsløst kapitalen styrer den globale kampen om tilgangen på hjelp og medisiner. Det synliggjør behovet for rettferdighet og solidaritet både i vårt eget land og i resten av verden. Samtidig viser det norske fellesskapet seg fra sin beste side: vi stiller opp, vi kan gjerne si solidarisk opp med hverandre i de restriksjonene som vi må pålegge oss som enkeltpersoner og fellesskap.

Tekstene som er satt opp i kirken for 1.mai og for denne søndagen (4. søndag i påsketiden) treffer oss, ikke minst som oppfordringer nå i dag. Teksten fra Jesaja 58 v. 6-8 snakker om faste

«Nei, dette er fasten jeg har valgt:
å løse urettferdige lenker,
sprenge båndene i åket,
sette undertrykte fri
og bryte hvert åk i stykker,
å dele ditt brød med sultne
og la hjelpeløse og hjemløse komme i hus.
Du skal se til den nakne og kle ham,
du skal ikke snu ryggen til dine egne.
8Da skal lyset bryte fram for deg som morgenrøden,
brått skal helbredelsen komme.
Din rettferd skal gå foran deg
og Herrens herlighet følge etter deg.»

Jesajas snakker ikke om en faste som skal rense oss selv, innover i oss selv og i en mer inderlig tilbedelse av Gud. Nei, fasten peker utover, til vår neste, til solidaritet og å "løse urettferdige lenker», «sprenge båndene i åket». Ikke kamp for meg å bli god nok selv, men godheten mot andre.

Så kan en slik kamp både være en kamp for rettferdig fordeling med politiske virkemidler, slik vi markerer 1.mai, og en kamp med «kjærligheten som våpen», som bl.a. Frelsesarmeen sier.

Bibelen er full av oppfordringer om nestekjærlighet, som f.eks. Lukas 6,31: «Som dere vil at andre skal gjøre mot dere, slik skal dere gjøre mot dem.» (evangelieteksten for 1.mai).

Jeg tenker at nettopp Jesu liv, død og oppstandelse er vår redning. Samtidig peker videre, 1.Johannes brev (4,10-11) binder dette sammen på en vakker måte:

«Ja, dette er kjærligheten, ikke at vi har elsket Gud, men at han har elsket oss og sendt sin Sønn til soning for våre synder. Mine kjære, har Gud elsket oss slik, da skylder også vi å elske hverandre.»

Hør (og gjerne dans med!) på denne salmen fra Sør-Amerika, full av evangeliet, full av kamp og nestekjærlighet, og full av håp for dagene som kommer.
Håps-tango: Fordi han kom og var som morgenrøden.....