Andakt ved Kjell Bjørka

01.04.20

Hemmeligheten med å gi

Hva skjer når du gir penger til en som trenger det? Penger til å hjelpe et menneske.

Jeg trodde at da ble det mindre penger til meg selv. Så har jeg merket noe underlig – nesten som magi: Jeg merker ikke at jeg får mindre penger av å gi.

Gleden ved å gi noe blir størst når jeg gir til en som trenger det. Ikke glem å gi en oppmuntring til dem du har rundt deg, de få du snakker med i denne tida. Noe så banalt og enkelt som å si det når du synes en person tar seg godt ut, f.eks. har på seg noe fint.

Jeg kjenner at jeg blir glad selv når jeg gleder en annen med sånne enkle gaver.

Anulf Øverland sa det slik:

Det er en lykke i livet

som ikke vendes til lede:
        Det at du gleder en annen
        det er den eneste glede

Jesus fra Nasaret sa det slik:

«Gi, så skal dere få!»

Pengegaver er ikke noe poeng å gi til dem rundt deg som har nok. Pengegaver er bare verdifulle å gi hvis den som mottar virkelig har glede av det. For meg er det en viktig hjelp å kunne bruke organisasjoner jeg har dyp tillit til, slik som f.eks. Kirkens Nødhjelp.

Jeg merker at når jeg i fastetida får anledning til å delta i «Fasteaksjonen», gir det meg glede. En glede over å vite at mitt bidrag betyr at et annet menneske får rent vann. Daglig rent vann.

Jeg kjenner takknemlighet overfor menneskene som arbeider i Kirkens Nødhjelp – de gjør det lett for meg å få gi en gave til en som virkelig trenger det.

Kjell Bjørka

(Prest i Sør-Varanger denne våren)